Historie

Førhen levede de forskellige typer af shibaer (små hunde) nærmest isoleret fra hinanden i regioner rundt om i Japans bjergrige egne, hvor de blev avlet med henblik på gode jagtegenskaber. Shibaerne blev med tiden udryddelsestruet p.gr.a. krydsning med udefrakommende hunde ( imp. af engelsk setter og pointer til brug for sport: 1868 - 1912). II verdenskrig, hvor den dybe armod ikke gjorde det nemt at være hund. Dårlig ernæringstilstand blandt hundene og dermed frygt for sygdomsspredning  var en af årsager til at regeringen beordrede alle hunde, på nær militær hunde dræbt. Mangel på varmt tøj og føde resulterde i at hundene blev pelset og for nogles vedkommende også ædt. Selv  bronze statuen af den berømte Akita Inu "Hachiko", ved Shubuya statioen  måtte lade livet. Den blev omsmeltet til  ammunition, efter krigen blev der samlet ind til en ny statue. Da krigen var over var der omkring 15 renracede Akita Inus tilbage. I 1952 kom så hundesyge og gjorde indhug i den iforvejen lille bestand af hunde.
Billedet er fra den gamle japanske film "Mataki", hvor en bjørnejæger ledsages af sin hund, en shiba inu.

Shiba og jæger på bjørnejagt.

Overskrift 1

Ny Statue i Tokyo. Hachiko og ejer bliver endelig genforenet :)

Naka Go-Akaishisou

Der blev lagt et stort arbejde i at kunne bevare den rene hunderace.
Japanske videnskabsfolk måtte ud i de fjerne bjergområder i håb om at finde uspolerede shibaer. En stamfader til alle shiba inus af i dag er Naka Go-Akashisou (livsvidde: 16.04.48 - 23.12.63. Nippo reg.nr.: 1216). Naka var den første shiba der vandt Best Nippo Award. Det er Naka der ses på billedet.

Naka

Matsumaru

En anden blandt de mange stjerner som mange moderne shibaer kan føres tilbage til, er Matsumaru Go Shinshu Nakajima. (Billed). Best in show. Mange af Matsumaru's børnebørn blev topvindende hunde i 60' erne og 70'erne.
Død: 1979

De 3 Shiba blodlinier: San'in, Mino & shin Shu

Følgende 3 shiba linier, som er efterkommere af endnu andre shibaer, blev sat ind i et avlsprogram:
San-in: har en højde på ml. 40 - 50 cm., har et noget iltert temperament. DNA analyser viser at den skal være beslægtet med den koreanske Jindo.

Shiba San'in

Tottori- og Shimane præfekturatet hed førhen San'in præfekturatet.

      Shiba San'in er fra "San'in". 🤭

San'in Præfekturatet (+ området nedenfor).

Tottori- og Shimane (San'in) præfekturat.

San'in Præfekturatet (+ området ovenfor).

Shiba Mino

Shiba Mino er flammerød/mahogni farvet uden urajiro (cremefarven der bl.a. ses på kinderne) og måler ml. 36,5 - 39,5 cm. Har de "trekantede" og mørkebrune øjne som kendetegner nutidens shiba. Shiba Mino kommer fra Mino præfekturatet som nu kaldes Gifu præfekturatet.

Shiba Mino

Mino / Gifu præfekturatet

Mino Præfekturatet.

Shiba Shin shu

Shiba Shin Shu har tendens til runde øjne, samt sort maske der ikke forsvinder efter 1 til 2 års alderen. Har desuden en god/solid underuld.

Shin Shu området der nu har navnet Nagano præfekturatet.

Haler

Shiba standarden blev sat i 1934. Nogle af de ønskelige kvaliteter der er sat er: lille størrelse, oprullet hale, orientalske/trekantede øjne og hengivenhed overfor deres ejer.
Alle nedenstående haletyper er efter Nippo Standard ligeværdige: Den sickle formede: seglform der rører ryggen,
højre/venstre krøl, og dobbelt krølle.

Shiba the hunter

Shibaen der er avlet til jagt, havde bl.a. til opgave at drive vildtet ud fra krat og busk og hen til jægeren, den skulle være adræt, frygtløs og uafhængig. Denne modige og selvstændige hund er således istand til at arbejde/tænke selv og aldrig at give op. Hvad der bevæger sig tænder shibaens skarpe medfødte jagtsanser og er 100% koncentreret om dette. Den er lynhurtig og effektiv, hvorfor det anbefales at holde hunden i snor, hvis ikke den er på et sikkert sted, hvor den ikke kan komme ud for ulykker.
Den er rigtig god til at grave, klatre og hoppe (også uden tilløb), så ved evt. hegnsopsætning må hegnet have en pæn højde og gerne ligge et stykke nede i jorden. Ovenstående personlighedstræk vil være tilstede i mange generationer fremover. I dag bliver shibaen ikke længere i så udpræget grad avlet til jagt hund, hvorfor den enkelte shibas jagtdrive m.v. er mere eller mindre intakt.

Typisk for shibaen

De fleste shibaer er reserverede overfor mennesker de ikke kender, der er ikke den typiske haleviften og "kom og klap mig" attitude som ses hos andre hunderacer.
Det er en lille intelligent hund som lærer hurtigt og logisk nok skal der være en mening med det den skal gøre, om ikke andet så for godbiddens skyld.

Shibaen elsker sin familie og passer godt på dem, den gør/hyler som regel kun hvis den vil fortælle noget vigtigt som "kom lige og check det ud". Da shibaen er avlet til jagt, altså at skulle løbe og springe kræver den en del motion/aktivering for at være glad og tilfreds.

Shiba pelsen

Shibaens dejlige pels der består af en blød underuld og stive dækhår, børstes igennem en gang om ugen for at fjerne døde hår o.a. der kunne have sat sig i pelsen. Afhængig af klima taber shibaen et par gange om året en pæn portion af sin pels.
Badning 2 -4 gange årligt. Ved for meget badning vil den naturlige pelsolie der er vandbeskyttende miste sin effekt.

Dagens pelshøst.

Bemærkninger fra shibaejere.

Nogen tid efter hjemkomsten med sin shiba, var hun i tvivl, om det var en hund eller en kat, hun havde fået med hjem. En anden måtte erkende, at hun ikke var ejer af en shiba, men var selv ejet af sin shiba.